Cyklus koncertů Svátky hudby v Litoměřicích má za sebou již šest úspěšných ročníků. Navazuje na zkušenosti a tradici Svátků hudby v Praze. Tak jako v Praze, tak i v Litoměřicích je uměleckým garantem významný český virtuóz a legenda české houslové školy Václav Hudeček, který zve na koncertní pódia nejen renomované hudebníky, ale dává výrazný prostor i mladým talentům.

„Letošní ročník bude pro diváky velmi zajímavý. U skladatele a dirigenta Jiřího Kabáta jsme objednali kratší oslavnou skladbu právě k významnému výročí oslav 800 let od založení města Litoměřic. Zazní jako první po slavnostním zahájení festivalu a po úvodním slovu starosty města Ladislava Chlupáče.  První koncertní den doprovodí Plzeňská filharmonie houslového virtuóza Václava Hudečka, dále vynikajícího mladého koncertního houslového mistra České filharmonie Josefa Špačka a rovněž Jiř&ia cute;ho Kabáta  jako sólového hráče na violu,“ říká předseda pořádajícího spolku Musica et Educatione Zdeněk Kulda.

Druhý koncertní den bude tradičně ve znamení opery. Hlavním protagonistou bude basista Štefan Kocán, který zde již zpíval před 4 lety. Jedná se o jednoho z nejlepších basistů na světě. V Metropolitní opeře v New Yorku účinkuje již sedm sezón a absolvoval tam již 230 představení. Partnerkami mu budou dvě mladé operní pěvkyně. Štěpánka Pučálková, mezzosopranistka s angažmá v Semperoper Dresden a sopranistka Slávka Zámečníková, členka operního studia Staatsoper Unter den Linden v Berlíně. Obě operní pěvkyně jsou hudebními kritiky velmi dobře hodnoceny a jsou na začátku své skvělé umě leck&eac ute; kariéry.

Lovosičtí diváci si již opakovaně přejí, aby houslový virtuóz Václav Hudeček zavítal i do Lovosic. Třetí festivalový koncertní večer se jim jejich přání splní. Václav Hudeček zde vystoupí a vezme s  sebou i vítěze své Luhačovické houslové akademie, které se každý rok účastní talentovaní mladí houslisté. Vítězi této akademie Václav Hudeček vždy daruje mistrovské housle a umožní mu vystoupit na některém ze svých koncertních večerů. Oba hráče doprovodí osvědčené komorní těleso Arti Alegre.